KHASIAT DAN KELEBIHAN DARJEELING TEA

KHASIAT DAN KELEBIHAN DARJEELING TEA

 ANTIOXIDANT : Semua jenis teh mengandungi antioksidan.Teh Hitam dari perkebunan Darjeeling sememangnya tinggi Antioksidan.
 Darjeeling Teh sangat kaya dengan beberapa komponen termasuk dua sebatian besar yang kompleks yang disebut theaflavins dan thearubigins.
 Antioksidan meneutralkan radikal bebas, bahan kimia yang tidak stabil dan berpotensi berbahaya yang terbentuk semasa penghadaman atau dalam organ anda apabila anda terdedah kepada sebatian toksik. Lama kelamaan, radikal bebas boleh merosakkan membran sel dan DNA, meningkatkan risiko penyakit kronik. Kertas kajian yang diterbitkan dalam isu “Perubatan Pencegahan” pada Jun 2005 menggambarkan bagaimana TEH HITAM meneutralkan radikal bebas, teh ini yang boleh di minum setiap hari tanpa kesan negatif. Teh Hitam memberi kesegaran maksimum kepada minda dan daya ingatan.Bagus untuk diabetis dan kanser.Sesuai untuk semua golongan dari kanak-kanak sehingga orang dewasa.

• MANFAAT CARDIOVASCULAR : The Linus Pauling Institute mencadangkan minum teh secara kerap seperti Darjeeling mungkin mempunyai manfaat untuk kesihatan kardiovaskular anda. Satu kajian yang diterbitkan dalam edisi Oktober 2003 “Journal of Nutrition” mendapati bahawa minum lima uncang/sachet teh hitam setiap hari menurunkan kolesterol darah dengan ketara dengan mengamalkan diet sederhana rendah lemak, berbanding peminum bukan tea pada diet yang sama.
• Teh hitam juga boleh memberi manfaat kepada arteri anda, menurut satu kajian yang diterbitkan dalam edisi “2001”. Penyelidikan ini melibatkan subjek dengan penyakit arteri koronari yang minum teh hitam atau air setiap hari selama empat minggu. Kumpulan minuman teh mengalami peningkatan arteri, berbanding dengan kawalan, berpotensi meningkatkan aliran darah ke organ mereka. Kesan positif teh pada arteri juga bol

eh menurunkan risiko penyakit kardiovaskular dari masa ke masa.Menurut institut tersebut, lebih banyak penelitian masih diperlukan untuk mengesahkan ini.

 MANFAAT TULANG : Kompaun di Teh Darjeeling juga boleh membantu meningkatkan kepadatan tulang anda. Beberapa kajian menilai wanita yang minum teh dengan kerap dan mendapati mereka cenderung mempunyai ketumpatan tulang yang lebih tinggi, berbanding peminum bukan tea. Satu kajian yang diterbitkan dalam edisi Oktober 2007 “American Journal of Clinical Nutrition” termasuk wanita tua yang berisiko untuk osteoporosis. Ia mendapati bahawa peminum teh mempunyai ketumpatan tulang kira-kira 3 peratus lebih tinggi daripada kumpulan lain dan dalam tempoh lima tahun, cenderung kehilangan ketumpatan tulang lebih perlahan daripada peminum bukan tea. Kesimpulannya meminum teh hitam mungkin menguatkan tulang, tetapi ujian klinikal yang lebih besar masih diperlukan untuk mengesahkan ini.

Leave a Reply